Kroatie, Montenegro & Bosnie-Herzegovina | Croatia, Montenegro & Bosnia-Herzegovina

Vakantiereis van 9 t/m 28 augustus 2005 langs de kust van Kroatie en Montenegro, terug door Bosnie.

Klik hier om sneller door de foto's een te scrollen:
 • Kroatie | Croatia
 • Vrana Meer | Vrana Lake
 • Montenegro | Montenegro
 • Skadar Meer | Skadar Lake
 • Bosnie-Herzegovina | Bosnia-Herzegovina

  Heenreis


  De Duitse Alpen

  Kroatie | Croatia

  Cres

  Bij aankomst in Kroatie hebben we het overvolle vaste land van Istrie gemeden en zijn we meteen naar het eiland Cres gegaan. Hier verbleven we van 10 t/m 13 augustus. Op het eiland is o.a. een vale gieren kolonie aanwezig.

  Waarnemingen Cres: 18x vale gier, 3x slangenarend, wespendief, bonte kraai, geelpootmeeuw, lachstern, kleine zilverreiger, bijeneter, grauwe klauwier, cirlgors.


  Cres

  Plitvica Nationaal Park

  Na verblijf op Cres zijn we naar het Oosten gereden, het binnenland van Kroatie in, om een bezoek te brengen aan het Plivicia Nationaal Park. Dit park is wereldberoemd om zijn kalkmeren (en veel teveel touristen). In de buurt van het park heb ik o.a. een drieteenspecht gezien.

  Terug naar de kust

  Via de nieuwe snelweg (nu bijna tot aan Split klaar) zijn we weer richting de kust bij Zadar gereden.

  Vrana Meer | Vrana Lake | Vransko Jezero

  Gelegen langs de E65 ten Zuid Oosten van Zadar. Dit meer is de enige plek in Kroatie waar dwergaalscholvers tot broeden komen. Ik was op 15 & 16 augustus aan dit prachtige meer. En een nieuwe soort als dwergaalscholver op je verjaardag is voor een vogelaar natuurlijk geweldig!!

  KLIK HIER om naar de homepage van het Vrana Meer te gaan.

  Het meer is ongeveer 15 km lang en ligt vlak bij de zee. Er ligt een fietsroute rond het meer en op verschillende plekken zijn uitzichtpunten en wandelroutes. Aan de Noord oever ligt een camping.


  Het nieuwe vogelringstation aan het Vrana Meer. Op nog geen 800 meter van dit ringstation en Ornitologisch Natuurpark ligt een camping aan het meer. DE ideale plek voor een vogelaar die o.a. Dwergaalscholver, Kwak, Woudaap, Alpengierzwaluw, Spaanse Mus en Dwergooruil wil zien!


  Een net geringde Spaanse Mus


  Vrana Meer Ornitologisch Reservaat


  Vanaf een heuvel aan de Noord Oost kant van het meer heb je 's ochtends goed uitzicht op het meer. Speciaal op het Ornitologisch Reservaat waar de dwergaalscholvers slapen. Vanaf dit punt heb ik 's ochtends vroeg > 250 dwergaalscholvers hun slaapplaatsen zien verlaten. De heuvel zelf is een goede plek om steenpatrijs, oostelijke orpheusgrasmus en bijeneter te zien.


  Griekse Landschildpad

  Verder langs de kust richting split


  Groente markt van Split

  Neretva Delta


  Neretva Delta bij Ploce: mooie landschappen... weinig vogels. Deze delta zou een goed vogelgebied moeten zijn in de trektijd maar de jachtdruk is er erg hoog (volgens lokale vogelaars)

  Waarnemingen 18 augustus: kuifleeuwerik, > kleine zilverreiger, steltkluut, regenwulp, kanoet, bonte strandloper, tureluur, geelpootmeeuw, bijeneter, graszanger, blauwe rotslijster, > ijsvogel.

  De volgende dag hebben we 's ochtends gevogeld op een berg ten zuiden van de delta.

  Waarnemingen 19 augustus: balkanbergfluiter, rotsklever, grauwe klauwier, oostelijke blonde tapuit, blauwe rotslijster.


  Naast vogels kijken ging we vooral naar Kroatie om te snorkelen. Helaas doet mijn camera het niet zo goed onder water ...

  Dubrovnik


  Nicole & Dubrovnik


  Hans & Dubrovnik


  Overblijfselen van de oorlog: krater van een mortierinslag op de camping.

  Montenegro | Montenegro


  Kotor fjord met Kotor stad


  Uitzicht op onze laatste camping aan het strand 5 km ten zuiden van Petrovac.

  Skadar Meer | Skadar Lake | Skadarsko Jezero

  Het Skadar Meer is gelegen op de grens van Montenegro en Albanie is het belangrijkste wetland van Montenegro (en Servie). Er broeden veel Dwergaalscholvers en er zijn altijd enkele Kroeskoppelikanen in het gebied aanwezig. Het meer is het grootste meer van de Balkan en ligt op 7 km van de zee.

  KLIK HIER voor de homepage van het Skadar Meer.

  Waarnemingen 24 & 25 augustus: > Ralreiger, kleine zilverreiger, 1x grote zilverreiger, > Dwergaalscholver, 1x aalscholver, 1x zwarte ooievaar, 1x slangenarend, roodstuitzwaluw, alpengierzwaluw, > witwangstern, geelpootmeeuw, 1x oostelijke blonde tapuit.


  Helemaal mee eens!!!


  Brug op de weg van Podgoricia - Shkoder (Albanie).

  Via Podgorica richting Bosnie


  De 'snelweg' richting Sarajevo...

  Bosnie-Herzegovina | Bosnia-Herzegovina

  We kwamen Bosnie binnen over een kleine vervallen brug halverwege de valei (zie boven en onderstaande foto's). De norse grenswachten keken een beedje raar op toen er een Nederlandse Jetta opdook met twee jonge touristen erin.


  Het eerste verkeersbord in een lange tijd! In Montenegro waren amper verkeersborden, en al helemaal niet die richting Bosnie wijzen.


  Sarajevo


  Bosnie is gedeeltelijk moslim en je ziet dan ook veel moskeen in het staatbeeld

  Helaas hadden we niet genoeg tijd over om meer rond te kijken in Bosnie (en om te vogelen) maar het land beviel me zeer goed! Vriendelijke mensen, lage prijzen en veel groen.

  Terugreis door Kroatie, Slovenie, Oostenrijk & Duitsland


  De laatste avond van de vakantie zijn we nog in Zagreb geweest.