Spanje 2003

Winterreis naar de Extremadura van 21 december 2003 t/m 2 januari 2004. Met Globe NatuurReizen.

Dag 1: 21 december
Vertrek vanuit Breda met de camperbus samen met collega reisleider Pierre Adriaensen. Via Parijs naar Bordeaux gereden en daar iets ten zuiden van overnacht.

Dag 2: 22 december
Van Bordeaux via San Sebastian naar Madrid gereden. Om 16:00 uur aangekomen op het station waar we hebben overnacht op de parkeerplaats om zo de volgende morgen het reisgezelschap op tijd te kunnen opvangen.

Dag 3: 23 december
Aankomst van het reisgezelschap in Madrid om 9.15 uur. De trein uit Parijs heeft een half uur vertraging. Op het perron ontmoeten we de Globegroep die de tocht redelijk fris hebben beleefd. Na een brunchpauze van een half uur gaan we naar de bussen die op het grote parkeerterrein tegenover het station klaar staan. Het inladen van de bagage levert onder deskundige leiding van Hans en Pierre geen enkel probleem op, zodat we om 10.00 uur koers kunnen zetten naar de bungalows op camping Monfraque. Om de reis te onderbreken bezoeken we onderweg een kleine steppe van Calera Y Chozas.
Om ongeveer 14.00 uur bereiken we camping Monfraque. De verdeling over de 5 bungalows heeft enige voeten in de aarde, omdat in enkele bungalows de elektrische kachel niet aan het branden te krijgen is. Een verhuizing naar een naastgelegen onderkomen verhelpt ook dit probleem. Het installeren verloopt vlot, zodat we om 15.00 uur kunnen beginnen aan de eerste verkenning van het nationaal park.
Na de nodige stops slaan we 1 km voor Villareal de San Carlos linksaf naar Salto de Torrejon en de uitzichtpunten “La Bascula” en Portilla del Tietar aan de Rio Tietar. Tegen zessen nemen we dezelfde weg terug naar de camping waar we vanaf 20.00 uur genieten van een heerlijk diner.

Belangrijkste waarnemingen vandaag:
Calera Y Chozas
29x grote trap, 2x hop, veldleeuwerik, zuidelijke klapekster, ooievaar, witte kwikstaart, roodborsttapuit, zwarte roodstaart
Camping Monfraque
Zwarte spreeuw, vale gier, 1x monniksgier, Turkse tortel, blauwe ekster (talrijk), huismus (talrijk)
Monfraque
Dodaars, zwarte spreeuw, roodborsttapuit, Turkse tortel, blauwe ekster, 3x kraanvogel, vale gier (talrijk), 1x Spaanse keizerarend, 4x havikarend, kuifleeuwerik, houtduif, fuut, oeverloper, appelvink, grote gele kwikstaart, roodborst, 2x blauwe rotslijster, 500 x rotszwaluw, edelhert

Dag 4: 24 december
Om negen uur vertrekken we naar het informatiecentrum in Villareal de San Carlos. Zowel het centrum als het museum blijken gesloten. Gelukkig is het plaatselijke cafë open, zodat we kunnen genieten van een heerlijke café con of san leche.
Korte rit naar het kasteel waar we de bussen op de laatste parkeerplaats parkeren en een heerlijke lunch in de zon bereiden. Vanaf hier een korte, maar steile wandeling naar het kasteel. De meeste leden van de groep beklimmen zelfs de kasteeltoren. Vanaf de achterzijde van het kasteel maken we voor liefhebbers een wandeling naar de brug over de rivier. De bussen worden opgehaald, waarna we de tocht vervolgen naar de beroemde gierenrots Pena Falcon.
We rijden terug naar Villareal de San Carlos en nemen de eerste weg rechts naar Salto de Torrejon en de uitzichtpunten “La Bascula” en Portilla del Tietar. We rijden vanaf hier rechtdoor het gebied La Vera in door de uiterwaarden van de Tietar en keren via Malpertida de Placencia naar onze basis terug.

Belangrijkste waarnemingen vandaag:
Monfraque
Hop, zanglijster, grote lijster, raaf, 1x Provençaalse grasmus, merel, zuidelijke klapekster, zwarte roodstaart, tjiftjaf, 1x grijze gors
Pena Falcon / Kasteel
Tjiftjaf, zwartkop (talrijk), kleine zwartkop (talrijk), vale gier (talrijk), minimaal 5x monniksgier, 1x grijze gors, koolmees, pimpelmees, staartmees (ibrii), appelvink, vuurgoudhaan, goudhaan, winterkoning, 1x steenarend, boomkruiper, blauwe ekster, 2x blauwe rotslijster
Monfraque (middag)
1x havikarend, grote bonte specht, koperwiek, 15x koereiger, blauwe ekster, groenling, 1x blauwe rotslijster, edelhert

Dag 5: 25 december
Vanuit de camping richting Torrejón el Rubio, waar we rechtsaf gaan richting Monroy. Na enkele stops met prachtige waarnemingen gaan we in het centrum van dit plaatsje rechtsaf richting Trujillo. Waarna we de steppe van Santa Martha de Magasca bezoeken. Hier maken we een ferme wandeling maken tot aan de muurtjes waar je op zeker moment tussendoor loopt. We keren via Trujillo terug naar Montfraque.

Belangrijkste waarnemingen vandaag:
Monfraque
6x monniksgier, vale gier (talrijk), blauwe ekster (een groep van meer dan 80 vogels)
Weg naar Monroy
hop (talrijk), Europese kanarie (talrijk), groenling, graspieper, 1x oeverloper, grote gele kwikstaart, grauwe gors (talrijk), 2x steenuil, 2x spaanse keizerarend, 2x grijze wouw, rode patrijs (talrijk)
Steppe van Santa Martha de Magasca
1x blauwe kiekendief, 1x smelleken, rode wouw (talrijk), kramsvogel, goudplevier, zwartbuikzandhoen, witbuikzandhoen, minimaal100x kleine trap, minstens 10x grote trap, 5x kalanderleeuwerik
Terugweg:
Kauw, Vlaamse gaai, kokmeeuw

Dag 6: 26 december
Vanaf de camping nemen we de bergweg, die door prachtige dehesas voert, naar Serradilla. Op het hoogste punt heb je een mooi uitzicht over de vlakte en Serradilla. De wandeling naar beneden is lenteachtig. Na Serradilla kom je op de weg vanuit Torrejón. Bij de bekende Parasoldennen aan weerskanten van de weg, wordt de lunch ingericht. De volgende stop is het stuwmeer Embalse de Talavan, waar een hek moet worden beklommen alvorens een mooie wandeling langs het meer kan worden gemaakt. Via Santiago del Campo komen we in de steppe van Hinojal, waarna we via de weg Pasencia-Cáceres terugkeren naar onze bungalows.

Belangrijkste waarnemingen vandaag:
Tot lunch
2x witgat, grauwe gors (talrijk), buizerd, koperwiek, kramsvogel, kleine zwartkop, grote bonte specht, gaai, ekster, 5x boomleeuwerik (zingend), ooievaar, huismus
Embalse de Talavan
2 x IJsvogel, tafeleend, wilde eend, slobeend, dodaars, meerkoet, waterhoen,
graszanger (talrijk), 1x grijze wouw, 1x kleine zilverreiger, watersnip,
1x Provençaalse grasmus
Steppe van Hinojal
Grauwe gors, 1x spreeuw, kalanderleeuwerik, 2x steenuil, 10x grote trap, zwartbuikzandhoen

Dag 7: 27 december (verplaatsing naar San Clemente)
Het opruimen van de bungalows, het inpakken en inladen van onze bagage verloopt bijzonder vlot, zodat we om 9.30 uur kunnen vertrekken naar de finca Santa Marta in San Clemente. De route loopt door het nationaal park Montfraque, zodat we een bezoek kunnen brengen aan het bezoekerscentrum in Villareal. Het is zeer de moeite. De café con leche smaakt opnieuw voortreffelijk.
Het bezoekerscentrum in Torréjon el Rubio wordt na enig zoekwerk gevonden. Het blijkt gesloten, de eigenaars zijn met vakantie. Ook met behulp van vriendelijke buren lukt het niet om een kijkje te nemen. In Trujillo worden de nodige inkopen gedaan, waarna we richting Zorita rijden en na 10 kilometer de aanduiding van de finca tegenkomen. Het is een schitterend onderkomen, waar het verdelen van de kamers uiteraard weer het nodige zoek- en schikwerk met zich meebrengt. De lunch onder de steeneiken bij de finca smaakt heerlijk.
De groep splitst, een gedeelte maakt een wandeling op het terrein van finca Santa Marta, de rest maakt een tocht naar de steppe van Belén. De weg welke dwars door de steppe voert, is behoorlijk slecht. Dat voorspelt niet veel goeds. We steken de weg naar Aldeacentenera over en zoeken via een mooie zandweg het asfaltweggetje naar de Rio Almonte. Na een korte wandeling langs de rivier keren we via Torrecilas de la Tiesa terug naar Trujillo en San Clemente.
Het diner wordt gebruikt in restaurant op de feeëriek verlichte Plaza Major in Trujillo.

Belangrijkste waarnemingen vandaag:
Monfraque
2x grijze gors, vale gier (talrijk), blauwe rotslijster, blauwe ekster, zwarte spreeuw
Steppe van Belén
18x grote trap, 80 – 100x kleine trap, grauwe gors (talrijk), kuifleeuwerik, koereiger,
minstens 20x Spaanse mus, goudplevier, 1x sneeuwgors (1e waarneming voor de Extremadura ooit)
’s avonds terugrit
1x vos

Dag 8: 28 december (kraanvogeldag)
Na een voortreffelijk ontbijt in de grote diningroom rijden we via het smalle met muurtjes omzoomde weggetje richting Zorita. Net voor het plaatsje Madrigalejo gaan we de rijstvelden in en kunnen we de vele kraanvogels voor het eerst goed en rustig bekijken. We maken een prachtige route door de rijstcultures via Palazuelo naar Valdivia. Na de lunchstop waarbij de bussen prima windvangers blijken te zijn, rijden we richting Obanda waar we de weg door de rijstvelden naar Vegas Altes nemen. De rijstvelden zijn echter veelal omgezet in maïscultures waardoor het aantal vogels hier niet zo groot is. Na Vegas Altes maken we een wandeling tussen de ruïnes van een verlaten dorpje. Vervolgens gaan we opnieuw naar Obando om via de weg Logroson – Obando bij de slaapplaats van de kraanvogels te belanden. Na een indrukwekkend schouwspel rijden we via de kortste weg naar San Clemente, waar we in de plaatselijke hostal genieten van het speciaal voor ons bereide avondeten.


Lunchen aan de rand van een rijstveld

Belangrijkste waarnemingen vandaag:
Tot de lunch
22x grote trap, kraanvogels (zeer talrijk), Spaanse mus, zilvermeeuw, geelpootmeeuw, kokmeeuw, kleine mantelmeeuw, koereiger, kleine zilverreiger, grote zilverreiger, zuidelijke klapekster, roodborsttapuit, blauwe ekster, waterpieper, graspieper,
St. Helenafazantje, grutto, kemphaan, 2x groenpootruiter, 15x zwarte ruiter, 1x grijze wouw, grauwe gors, graszanger
Vegas Altes
Ringmus, Spaanse mus, huismus, goudplevier, 10x griel, graszanger, kraanvogel (zeer talrijk), bruine kiekendief
Obando
8000 – 10.000 kraanvogels, 4000x grauwe gans, 1000x koereiger, 1x geoorde fuut,
graszanger (talrijk), bonte strandloper, 1x grutto, kemphaan, St. Helenafazantje,
1x bruine kiekendief, kleine zilverreiger, 1x cetti’s zanger

Dag 9: 29 december (verplaatsing naar Puebla de Alcocer)
Na een overheerlijk ontbijt is het inpakken geblazen. We krijgen routine, want ook nu weer kunnen we om 9.45 uur vertrekken. We rijden via Zorita naar de Sierra de Guadalupe. Een gedeelte van de Sierra de las Villuercas. Het doel is het beroemde klooster met de zwarte madonna in Guadalupe. Een erg toeristisch plaatsje met volop mogelijkheden om te eten en souvenirs te kopen. Op de terugweg lunchen we bij een riviertje. We rijden via een mooie landschappelijke route naar Valdecaballeros en vandaar naar de beroemde gierenrots van Puerto Pena. Het is dan nog maar een korte afstand om via Talarrubias in Puebla de Alcocer aan te komen. Het kost de nodige moeite om in dit plaatsje met zijn erg nauwe straatjes het juiste pleintje te vinden vanwaar onze casa rural te bereiken is. Om 20.00 uur gaan we op zoek naar het restaurant aan de voet van het beroemde kasteel van Puebla de Alcocer.

Belangrijkste waarnemingen vandaag:
Tijdens lunch
5x sijs, 2x waterspreeuw, 1x havik, tjiftjaf
Puerto Pena enz.
Grote lijster, tafeleend, wintertaling, krakeend, wilde eend, rotsduif, >60x vale gier, 2x havikarend, zwarte spreeuw, roodborsttapuit, zuidelijke klapekster

Dag 10: 30 december
Vandaag brengen we een bezoek aan Merida. Via Orellana de Vieja rijden we naar deze oude Romeinse garnizoensstad, waar we om 11.00 uur aankomen. Merida is prachtig gelegen aan de Rio Guadiana en bezit nog talloze overblijfselen uit de Romeinse tijd. Het amfitheater, de arena, de renbaan het aquaduct zijn zeker een bezoek waard. Om 16.00 uur keren we langs dezelfde route terug naar Puebla de Alcocer. Onderweg maken we enkele stops om nieuwe vogelsoorten te bekijken. Voor het eerst deze reis wordt in ons verblijf door de dames een heerlijke maaltijd bereid.

Belangrijkste waarnemingen vandaag:
Merida
1x steenuil
Terugweg
49x steltkluut, kemphaan, 2x grijze wouw, minimaal 50x kleine trap

Dag 11: 31 december
We bezoeken vandaag de steppe van La Serena. Het grootste steppegebied van Spanje. Via de 413 rijden we van Puebla naar Castuera. We nemen een asfaltweggetje dwars door de steppe om te genieten van het bizarre landschap. De lunch wordt bij een verlaten zilvermijn gebruikt. Uiteindelijk keren we langs de weg van Cabeza del Buey terug naar het kasteel van Puebla de Alcocer. Na een stop in het café restaurant beklimmen we het kasteel, waar we nog enkele leuke vogelwaarnemingen doen. Een wandeling naar het dorp brengt ons terug in onze casa rural in Puebla om onder andere met een heerlijke maaltijd het jaar 2003 uit te luiden. Om twaalf uur gaan we op zijn Spaans het nieuwe jaar in. Uiteraard niet zonder iedereen een gezond, gelukkig en vogelrijk jaar toe te wensen.


La Serena

Belangrijkste waarnemingen vandaag:
La Serena
Theklaleeuwerik, kuifleeuwerik, kalanderleeuwerik, roodborsttapuit, hop,
Zuidelijke klapekster, zwartbuikzandhoen, witbuikzandhoen, 19x grote trap, minstens 50x kleine trap, 8x alpenkraai, kraanvogel, rode wouw
Kasteel: Cabeza del Buey
2x zwarte tapuit (man + vrouw), 7x alpenheggemus, zwarte roodstaart (talrijk), zwartkop

Dag 12: 1 januari
Voor het eerst is het deze vakantie betrokken en mistig. Het bij elkaar krijgen van de bagage kost enige moeite, maar om 10.00 uur vertrekken we richting Madrid. We rijden naar Obanda om in de buurt van de slaapplaats van de kraanvogels te genieten. Daarna rijden we langs het Canal des Dehesas richting Madrigalejo. Duizenden kraanvogels in de mist, soms in de zon, druk roepend naar elkaar bereiden ons een gepast afscheid van Extramadura. Na een koffiestop in pension Malve rijde we via Trujillo naar Madrid waar we om 16.30 uur aankomen. De tocht door de stad levert geen problemen op zodat we om 17.00 uur arriveren op het station Chamartin.

Belangrijkste waarnemingen vandaag:
Canal des Dehesas e.o.
1x zwarte ooievaar, kraanvogel (zeer talrijk), 1x grijze wouw, vale gier, rode patrijs (talrijk), 3x bruine kiekendief, hop, buizerd, torenvalk, zuidelijke klapekster, koereiger,
kleine zilverreiger, roodborsttapuit.
Pension Malve
1x cetti’s zanger, enorme groep St. Helenafazantjes, huismus
Terugweg naar Madrid
rode wouw (talrijk), vale gier (talrijk), 2x monniksgier

Dag 13: 2 januari
’s Ochtends aangereden vanuit Burgos en in een dag van Noord Spanje via Parijs naar Zundert gereden.

- Back -


Soortenlijst

VOGELS

Aalscholver
Alpenheggemus
Alpenkraai
Appelvink
Blauwe ekster
Blauwe kiekendief
Blauwe reiger
Blauwe rotslijster
Bonte strandloper
Boomkruiper
Boomleeuwerik
Bruine kiekendief
Buizerd
Dodaars
Ekster
Europese kanarie
Fuut
Gaai
Geelpootmeeuw
Geoorde fuut
Goudhaan
Goudplevier
Graspieper
Graszanger
Grauwe gans
Grauwe gors
Griel
Grijze gors
Grijze wouw

Groenling
Groenpootruiter
Grote bonte specht
Grote gele kwikstaart
Grote lijster
Grote trap
Grote zilverreiger
Grutto
Havik
Havikarend
Heggemus
Hop
Houtduif
Huismus
IJsvogel
Kalanderleeuwerik
Kauw
Kemphaan
Kievit
Klapekster (meridionalis)
Kleine mantelmeeuw
Kleine trap
Kleine zilverreiger
Kleine zwartkop
Kneu
Koereiger
Kokmeeuw
Koolmees
Koperwiek
Kraanvogel
Krakeend
Kramsvogel
Kuifleeuwerik
Kuifmees
Kwartel
Meerkoet
Merel
Monniksgier
Oeverloper
Ooievaar
Pimpelmees
Provincaalse grasmus
Putter
Raaf
Ringmus
Rode patrijs
Rode Wouw
Roodborst
Roodborsttapuit
Rotsduif
Rotszwaluw
Rouwkwikstaart
Sijs
Slobeend
Smelleken
Sneeuwgors
Spaanse keizerarend

Spaanse mus

Spreeuw
Staartmees (irbii)
Steenarend
Steenuil
Steltkluut
Tafeleend
Theklaleeuwerik
Tjiftjaf
Torenvalk
Turkse tortel
Vale gier
Vink
Vuurgoudhaan
Waterhoen
Waterpieper
Watersnip
Waterspreeuw
Wilde eend
Winterkoning
Wintertaling
Witbuikzandhoen
Witgat
Witte kwikstaart
Zanglijster
Zwartbuikzandhoen
Zwarte ooievaar
Zwarte roodstaart
Zwarte ruiter
Zwarte spreeuw
Zwarte tapuit
Zwartkop

Totaal: 118 soorten

ESCAPE

Sint-Helenafazantje
Rotsduif (domesticus)

ZOOGDIEREN

Edelhert
Konijn
Vos
Muis (spec.)

( … ) = ondersoort

- Back -